Henkilöhaastattelussa Costan Enkeleiden perustaja Yoana Aktas
Toimittajamme kyseli vaikeasta sairaudesta toipuvan Yoana Aktasin kuulumisia
Julkaistu 18.03.2025
-Mistä olet kotoisin ja milloin muutit Fugeen? Mikä sai sinut tulemaan Espanjaan ja ajattelitko, että jäät pysyvästi?
-Olen kotoisin Porista ja pyörinyt aika paljon ympäri maailmaa elämässäni. En ole ikinä halunnut niin kauheasti olla Suomessa ja tännekin tulin oikeastaan lämmön ja ilmapiirin perässä. En ole varsinaisesti koskaan tehnyt mitään päätöstä siitäkään, että jäänkö tänne pysyvästi – elämästä kun ei koskaan tiedä. Nyt viime aikoina olenkin ollut vähän enemmän Suomessa johtuen tästä sairaudestani, jota ollaan nyt siellä päässä hoidettu.
Ekan kerran tulin parikymppisenä likkana Torremolinokseen. Sieltä muutin Benalmadenaan ja tänne Fuengirolaan päädyin siitä muutama vuosi eteenpäin, eli Fugessa olen ollut nyt pyöreät kymmenen vuotta. En tosiaan tiedä edelleenkään, jäänkö tänne vai päädynkö Suomeen vai jonnekin ihan muualle. Tämä sairaus on sen verran vakava, etten voi tietää tulevaisuudesta kauheasti tai suunnitella kovin pitkälle.
Minulle annettiin täällä elinaikaa viisi vuotta, mutta Suomessa elinajanodote on parantunut, kun olen siellä saanut niin hyvää hoitoa. Kaikki on nyt siitä kiinni, että mihin suuntaan oma terveys ja olo menee. Lämpö tekee kuitenkin hyvää ja siksi täällä rannikolla tekee mieli olla. Mutta siis – ehta porilainen olen, ja tulen aina olemaan!
-Mikä sai sinut perustamaan Costan Enkelit?
-Se lähti aikoinaan siitä fiiliksestä, ettei ihmiset auta toisiaan riittävästi, vaikka löytyisi aikaa ja kielitaitoa – kaikki tuntui olevan rahasta kiinni. Koin, että minulla on riittävästi aikaa, kielitaitoa ja halua sekä kykyä auttaa ihmisiä. Ei kaikesta avusta ja tuesta mielestäni tarvitse aina pyytää rahaa. Ymmärrän tietysti ihmisten työt, enkä lähde polkemaan kenenkään duuneja enkä palkkoja – myös Costan Enkeleissä ohjataan välillä asiakasta sellaisille tahoille, missä ihmiset tekee työkseen tulkkausta tai muuta vastaavaa, ja silloin se tietysti luonnollisesti myös maksaa. Mutta lähtökohtana oli sellainen empatia ihmisiä kohtaan, että jos ihmisellä ei ole rahaa, niin ei sen takia silti pitäisi jäädä ilman apua.
Costan Enkeleiden jäsen kasaamassa avustuskasseja.
Olen kokenut, että tiukassa paikassa auttaminen on ollut minulle elämäntehtävä ja periaate. Aluksi aloin tekemään tätä hommaa yksin, ja sitten keräämään samanhenkisiä ihmisiä ympärilleni ja siitä sitten hiljalleen Costan Enkelit lähti syntymään.
-Voisitko kertoa ensimmäisestä tapauksesta, jossa autoit pulaan joutunutta henkilöä?
-Eka tapaus oli sairaskohtauksen saanut mies. Tilanteessa oli hirveä häslinki päällä – siellä oli ambulanssi paikalla ja tulkki, joka ei suostunut tulkkaamaan ilman välitöntä maksua. Käskin sen tulkin pois siitä ovelta ja hoidin kääntämishommat siinä ja asia saatiin hoidettua. Tämä mies lopulta menehtyi ja olisi ehkä menehtynyt kaikesta huolimatta, mutta siinä tilanteessa oli kuitenkin mennyt jo aivan turhan paljon aikaa. Silloin jäi mietityttämään se, miten ihmiset voi olla noin kylmiä ja julmia, etteivät tarjoa vilpittömästi ja pyyteettömästi apuaan. Mielestäni jokaisella on inhimillinen velvollisuus auttaa. Todella moni tulee elämässään tilanteeseen, jossa tarvitsee apua ja olen niissä tilanteissa ollut itsekin. Oli niin ihanaa löytää sydämellisiä ihmisiä ympäriltä ja halusin itsekin kuulua niihin ihmisiin, joten päätin alkaa tekemään tätä hommaa sitten ihan kokoaikaisesti. Aloin auttamaan tulkkauksissa, sairaalakeikoissa ja virastoasioinneissa. Se lähti aluksi tosi pienestä – meillä rakentui sellainen avunantorinki ihmisten kesken, jos jollakulla oli vaikka tiukkaa rahan kanssa niin käytiin hankkimassa ruokaa, tai jos jollain perheellä oli vedet poikki niin päästettiin omaan kotiin käymään suihkussa. Muistan, kun keittelin jollekin perheelle makaronia keittiössä, jossa minullakaan ei oikeastaan ollut juuri mitään. Auteltiin toisiamme keskenämme tilanteen mukaan, ja näin se lähti rakentumaan.
-Miten yhdistys on kehittynyt vuosien varrella ja mitä palveluja tarjoatte nyt?
-Kehitys on ollut huomattavaa, meitä on tällä hetkellä jo yli kaksisataa. Muistan sen päivän, kun tuli ensimmäiset kymmenen Enkeliä täyteen ja ajattelin silloin että waaau, meitä on jo näin paljon. Aikaisemminhan meille pystyi liittymään melkeinpä kuka tahansa, mutta nykyään on otettu käyttöön tiettyjä pääsyvaatimuksia, koska haluamme ilmapiirin pysyvän mahdollisimman rauhallisena ja hyväntuulisena – tämä on kuitenkin auttamistyö eikä mikään sotatanner, joten tietynlainen positiivinen elämänasenne on tärkeää. Omia ongelmia ei pidä liikaa tuoda tähän kuvioon, vaikka lähes kaikilla sellaisia onkin. Meillä on tullut paljon uudenlaisia tehtäviä, kuten kadonneiden etsimistä, ja verkostot ovat laajentuneet valtavasti. Meillä on myös hyvät kontaktit lehdistöön, poliisiin ja muihin viranomaisiin – eri tahojen välinen yhteistyö toimii. Tuemme myös menehtyneiden omaisia surutyössä. Vaatteiden jakelussa olemme laajentaneet toimintaa suomalaisten parista myös espanjalaisiin ja muunmaalaisiin perheisiin, ja jouluisin jaetaan lahjoja sun muuta tarpeellista.
Yoana Aktas autossa avustuskuorman kanssa.
Autamme hautausasioissa ja sairaala-asioissa, ja meiltä saa monenlaista neuvontaa vakuutuksiin, sairauksiin ja muuhun liittyen. Myös lasten laittaminen espanjalaiseen kouluun tai päiväkotiin voi olla hieman kinkkistä ja autan mieluusti siinäkin prosessissa. Olemme kuljettaneet aika paljon päihdeongelmaista porukkaa takaisin Suomeen saamaan apua ja tuemme heidän läheisiään näissä hankalissa tilanteissa.
Uskomattoman hienoa, että niin pienestä alusta on kasvanut jo näin suuri auttamisverkosto, joka näyttää vain kasvavan edelleen! Jonossa on tälläkin hetkellä muutama uusi ehdokas, joita käyn pian haastattelemassa. Osa meistä on Suomessa ja osa täällä; autamme siis molemmissa päissä tilanteen mukaan. Olen meistä kaikista päivittäin valtavan ylpeä. Ihmeisiin ei aina pystytä, mutta teemme parhaamme. Suurin osa tähän asti kadonneista on löydetty. Se on vaikein, vaativin ja suurin palvelu, mitä meillä on. Tulkkauspalvelut ovat tärkeitä ja nyt uutena myös ystäväpalvelu: autamme ihmisiä löytämään kaverin vaikka kahvittelemaan, jos ei sellaista tunnu muuten löytyvän. Meille voi muutenkin soittaa ja purkaa murheita – joku täällä aina kuuntelee. Emme saa mitään avustuksia tai tukia tällä hetkellä mistään, joten maksamme omasta pussistamme vapaaehtoisina tämän toiminnan. Rahaa meiltä ei siis saa, vaikka sitäkin usein kysellään, mutta esimerkiksi ruoka-asioissa voimme auttaa tarvittaessa.
-Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita kohtaatte työssänne?
-Päihde- ja mielenterveysongelmaisten tapauksissa tulee monesti haastavia tilanteita, kun jotkut ovat aivan pohjalla ja heitä yritetään auttaa ja viedä Suomeen. Se on aikamoista hommaa, jossa tulee vastaan monenlaisia käänteitä. Myöskin esimerkiksi suruviestin välittäminen menehtyneiden omaisille on joka kerta aika rankkaa. Lapsiin liittyvissä tehtävissä on myös omat haasteensa. Kadonneiden etsintä on ympärivuorokautista ja etsinnät saattavat kestää pitkäänkin.
Costan Enkeleiden virallinen tatuointiartisti Minna Mustasaari tekemässä jäsentatuointia.
Kotiväkivaltatapaukset sisältävät omat vaaransa ja vaativat pysymään erityisen vahvana – ne eivät sovi kaikille, vaan vaativat tietynlaista luonnetta. Harva tehtävä on itsessään kovin helppo, lähes kaikki on haastavaa tällä kentällä.
-Kuinka monta vapaaehtoista Enkeleissä on ja miten heidät koulutetaan?
-Tällä hetkellä meitä on tosiaan reilu kaksisataa jäsentä ja lisää on tulossa jatkuvasti. Jokaisella on oma jäsennumero ja sen saa halutessaan virallisen tatuointiartistimme Minna Mustasaaren leimaamana ikuistettua itseensä. Perehdytys ja koulutus kestää melko pitkään ja olen sitä mieltä, että tekemällä oppii parhaiten. Kokeneen Costan Enkelin erottaa uudesta tulokkaasta erittäin hyvin ihan siitä syystä, että vanhat konkarit ovat jo nähneet kaikenlaista ja ovat niin karaistuneita, etteivät pelästy enää oikein mistään. Meillä on kolme pääjaostoa: Arkienkelit, Soluttautujat ja Mustat Costan Enkelit. Näillä jaostoilla on keskenään erilaiset tehtävät. Arkienkeleillä on kevyempiä hommia, kuten ruuan ja vaatteiden jakoa ja muita tukitoimia. Soluttautujat menevät mukaan vähän haastavampiinkin tehtäviin. Mustat Costan Enkelit omaavat usein itsekin hieman kovemman taustan ja ovat valmiita myös rajumpiin tehtäviin. Jokaiselle löytyy oma paikka ja oma ryhmä, jossa toimia parhaansa mukaan.
Ryhmissä on mukana myös psykoterapeutteja, sairaanhoitajia ja hyvin monien alojen ammattilaisia, joten yhteisosaamisen taso on korkea ja kentällä opitaan jatkuvasti lisää. Työtä tehdään aina vähintäänkin pareittain, joten kukaan meistä ei koskaan joudu yksin hankaliin tilanteisiin. Isommissa tehtävissä meitä saattaa olla jopa viiden hengen ryhmä kerralla auttamassa. Meillä on myös nyt alkanyt kehittyä englanninkielisille ja espanjalaisille omat jaostot, jotka kasvavat kovaa vauhtia.
-Miten paikallinen yhteisö suhtautuu toimintaanne?
-Nykyään meihin suhtaudutaan oikein hyvin. Näin ei ole aina ollut – aiemmin kiersi omituisia huhuja meidän toiminnasta eivätkä kaikki ihan ymmärtäneet, mistä tässä on kyse. Jotkut pitivät meitä kai jonain pelottavana jenginä, mutta nyt ajan myötä tämä harha on hälventynyt, kun emme antaneet sen millään tavalla häiritä tekemisiämme. Jotkut enkelit ovat aikoinaan pahoittaneet mielensä rumista kommenteista, mutta nyt alkaa olla jo selvää, että olemme auttamisjärjestö ja onneksi yleinen suhtautuminen on sitä myötä muuttunut paljon paremmaksi myös suomalaisyhteisön puolelta. Sieltä on löytynyt lisäksi yhteistyökumppaneitakin tarpeen mukaan toiminnan edistämiseksi, mikä on oikein positiivista. Paikallisen espanjalaisen yhteisön kanssa meillä ei koskaan ole ollut mitään ongelmia, kaikki on toiminut alusta asti hyvin ja espanjalaiset ovat todella auttamishaluisia.
-Miten työ Costan Enkeleissä on vaikuttanut henkilökohtaiseen elämääsi?
-Hyvin paljon. On ollut aikoja, jolloin olen ollut todella väsynyt tehtävien määrästä johtuen. Tässä on helppo vetää itsensä piippuun, kun autettavia on niin paljon. Minullakin kroppa sanoi itsensä irti ja jouduin teholle saakka lepäämään. Stressin määrä on järkyttävä, mutta mitä tästä työstä saa on jotain vielä isompaa – olen saanut hyvää mieltä ja valtavan upean yhteisön, kiitollisuutta ja tukea. Tästä on tullut niin iso osa minua, etten osaa edes kuvitella elämääni Costan Enkeleiden ulkopuolella, ja tulen olemaan mukana varmasti aina viimeiseen hengenvetoon asti. Monelle meistä tämä on elämäntapa – se on raskasta, mutta palkitsevaa. En tule luopumaan tästä koskaan ja moni meistä ajattelee samalla tavalla. Olemme kasvaneet niin tiiviisti kiinni toisiimme ja tähän yhteisöön.
-Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi?
-Tässä onkin opettelemista – on tullut marssittua niin lujaa eteenpäin, että oma terveys ja elämä meinasi jäädä jalkoihin siinä tahdissa. Nyt vasta, kun sairastuin vakavasti, oli pakko pysähtyä. Tällä hetkellä elän lähes päivä kerrallaan, koska tilanteeni on sen verran vaikea terveydellisesti.
Joudun ottamaan sytostaattihoitoja, jotka ovat todella rankkoja. Menen silti töihin, mutta en pysty tekemään täysiä päiviä. Hoidan parhaani mukaan tehtäviäni, mutta olen myös opetellut sanomaan ei ja delegoimaan, koska kukaan meistä ei ole korvaamaton – osaan nykyään myös jakaa tehtäviäni eteenpäin ja luottaa, että muut hoitavat ne ihan yhtä hyvin tai jopa paremmin. Tämä on tullut todistettua moneen kertaan ja olen siitä todella onnellinen. Haluan pitää huolta pienestä tytöstäni ja itsestäni, jotta elämä jatkuisi hyvänä vielä huomennakin. Olen joutunut suunnittelemaan asiat uudelleen ja tekemään erilaisia järjestelyitä. Onneksi sain Suomessa hyvää hoitoa pahimpaan tilanteeseen, jolloin en oikein pystynyt edes kävelemään kunnolla. Puolen vuoden sisään olen pari kertaa ollut melko lähellä hengenlähtöä verenmyrkytysten ja muiden komplikaatioiden takia. Lääkkeiden sivuvaikutukset ovat myös tosi rankkoja, kuten painonnousu ja hiustenlähtö. Haluan pysyä kuitenkin optimistisena ja toiveikkaana, että tämä sairaus voitetaan, kunhan osaan myös ottaa rennommin jatkossa. Pitää vaan opetella hyväksymään, ettei ole koko ajan pakko jaksaa suorittaa. Eihän kukaan meistä tiedä, paljonko meillä on aikaa jäljellä. Tärkeintä on se, että saa elää juuri nyt ja arvostaa sitä.
Jotkut jäsenet ovat ottaneet Costan Enkeleiden tatuoinnin varsin näkyvällekin paikalle.
-Mikä on mielestäsi parasta Costalla asumisessa?
-Parasta täällä on ihmiset ja ilmapiiri, ja tietenkin ruoka. Ihana Välimeren tuoksu ja lämpö. Täällä on valtavasti elämää! Täällä ei ole koskaan tylsää.
-Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet Costan Enkeleille?
-Toiveissa olisi tietysti auttamistyön kasvattamisen lisäksi se, että saisimme jatkossa myös jonkinasteista tukea. Olisi hienoa voida palkata ihmisiä varsinaisiin töihin tähän järjestöön vapaaehtoisten lisäksi. Se ei toistaiseksi ole ollut mahdollista, enkä tiedä tulemmeko me rahallista tukea saamaankaan, mutta tavoitteena on silti laajentaa palveluitamme jatkossakin. Joka vuosi verkostoidumme lisää ja kasvu jatkuu tulevaisuudessakin. Se on tärkein tavoitteemme ja meihin saa ottaa yhteyttä verkostoitumista ja yhteistyötä ajatellen, mikäli haluaa olla mukana tässä kehityksessä.
-Miten ihmiset voivat tukea Costan Enkeleitä ja osallistua toimintaanne?
-Yksi hyvä tapa auttaa on osallistua esimerkiksi matkakuluihin, kun lennätämme autettavia Suomeen tai viemme apua pulassa olevalle henkilölle.
Maksamme omasta pussistamme kaikki kulut, eikä kenelläkään meillä ole kovin suuri palkka, joten kaikki apu on tervetullutta. Myöskin vaatelahjoituksilla tai ruokalahjoituksilla voi osallistua auttamiseen – ilmoitamme keräyksistä sosiaalisessa mediassa tilanteiden tapahtuessa.
Costan Enkeleiden perustaja Yoana Aktas.
On myöskin täysin luvallista tulla halutessaan itse mukaan ojentamaan apunsa, jolloin jokainen lahjoittaja näkee konkreettisesti, mihin kohteeseen keräyksen tuotto lopulta menee. Jouluna saa tulla mukaan paketoimaan lahjoja ja viemään niitä lapsille, viime jouluna oli tosi kivat pakettitalkoot! Meille voi myös laittaa viestiä ja kysyä, mitä avun tarvetta milloinkin on meneillään. Olemme hyvin onnellisia näistä kyselyistä, joita onneksi tuleekin nykyään usein. Pienikin apu voi olla suurta, joten saa ottaa rohkeasti yhteyttä!
Teksti: Zeke Vaarala
Lisää henkilöhaastatteluita sivulla "Artikkelit ja blogit".
Costan Enkeleiden virallisen tatuointiartisti Minna Mustasaaren henkilöhaastattelu.